Elérhetőségek

Nagykállói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
4320 Nagykálló,
Nagybalkányi út 2.

Igazgató:
Dubász Éva

Telefon/Fax: (42) 563-000
E-mail: nkallo.alt.i@gmail.com

Fenntartó: Nyíregyházi Tankerületi Központ
Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.
Telefon/Fax: (42) 795-315


Archívum
Képek
IMG_5874 IMG_5881 IMG_5903 IMG_20191012_150452

„Köszönöm, édes anyanyelvem, / Te gyönyörű, egyetlenegy, / Hogy nekem adtad hangjaid zenéjét / S megengedted, hogy szívem dobogását / Magyarul muzsikáljam;”

(Sajó Sándor: A magyar nyelv)

Szép Magyar Beszéd – Kazinczy-verseny

A SZÉP MAGYAR BESZÉD verseny – amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált – egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek, és tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

2020. február 5-én az Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Tagintézménye rendezte meg a Kazinczy nevével fémjelzett Szép Magyar Beszéd verseny kistérségi fordulóját.

A Nagykállói Általános Iskola négy tehetséges tanulója vett részt a megmérettetésen. Két tanuló az 5-6. osztályosok között, két tanuló pedig a 7-8. osztályos korcsoportban képviselte iskolánkat. A háromtagú, szakértő zsűri előtt a verseny első fordulójában a szabadon választott szöveget, a második fordulóban pedig a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt kötelező szöveget kellett értő módon tolmácsolniuk.  Az értékelés legfontosabb szempontjai: a kifejező, élőszóhoz közeli, hangsúlyozó olvasás, a szövegek élményszerű, hibátlan bemutatása. A gyerekek a versenyhelyzet izgalma ellenére is kitűnően teljesítettek az erős mezőnyben.

  • Az 5.b osztályos Gebri Zsófia (felkészítő tanára: Csányiné Vass Ildikó) és a 6.a osztályos Márta Petra (felkészítő tanára: Kovács Emese) olvasását elismerő oklevéllel jutalmazta a zsűri.
  • Kiss Virág 8.a osztályos tanuló (felkészítő tanára: Ráczné Gönczi Julianna) teljesítményét különdíjjal értékelték. Virág az előző tanévben már eljutott a verseny Kárpát-medencei döntőjébe, ahol kiemelt bronz fokozatú Kazinczy-érmet nyert.
  • Molnár Viktória 7.b osztályos tanuló (felkészítő tanára: Ráczné Gönczi Julianna) pedig a saját korcsoportjában az I. helyezést érte el, és tovább jutott a versenysorozat végső fordulójára. Áprilisban Kisújszálláson, a döntőn képviseli majd iskolánkat, városunkat, térségünket. Sok sikert kívánunk Vikinek a további megmérettetéshez.

Szívből gratulálunk tanítványainknak az eredményükhöz, és a magyar nyelv szép, igényes, kifejező használatához.

Ráczné Gönczi Julianna pedagógus