Elérhetőségek

Nagykállói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
4320 Nagykálló,
Nagybalkányi út 2.

Igazgató:
Dubász Éva

Telefon/Fax: (42) 563-000
E-mail: nkallo.alt.i@gmail.com

Fenntartó: Nyíregyházi Tankerületi Központ
Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.
Telefon/Fax: (42) 795-315


Archívum
Képek
IMG_5874 IMG_5881 IMG_5903 IMG_20191012_150452

A 2017/2018-as tanév rendjéről szóló rendelet szerint egy tanítás nélküli munkanap pályaorientációs célra használható fel. Intézményünkben 2017. november 10-én tartottuk Pályaorientációs napunk.

A legkisebbek, az 1-2. évfolyamos gyermekközösség tagjai még „gyermekcipőben” járnak a tudatos pályaválasztás területén. Célunk volt a napot élménytelivé tenni, így a helyi lehetőségek figyelembe vételével, s az iskola falai közül való kimozdulással a rendőr, pék és ápolói szakmákkal ismerkedtek meg tanulóink.

Programjaink:

  • Előadás a rendőri munkáról, használatos eszközökről, felvételi követelményekről egy rendőrnő részvételével.
  • Kerékpáros ügyességi pálya kipróbálása a KRESZ szabályainak felelevenítésével egy rendőr hadnagy segédletével. Rendőrautóba való betekintés.
  • Helyi pékség meglátogatása. A pék munkájának megismerése, a kenyérsütés mozzanatai, használatos gépei megtekintése. Közös „pogácsázás”.
  • Látogatás a helyi kórházba, interaktív kalandozás a sokrétű ápolói munkában:
    • újraélesztés próbababán
    • tolókocsis beteghordás kijelölt pályán, fehérköpeny, szájmaszk használata
    • csontváz puzzle kirakása
    • az alapos kézmosás elsajátítása, ellenőrzése gépi technikával

Minden részt vevő osztály elismerő oklevélben részesült „a segítés világában való kalandozása” alkalmából.

Az előadások után, a látogatások alkalmával lendültek a magasba a kezek a „Ki szeretne ilyen munkát végezni?” kérdésre. A nap „főszereplői” rendkívül odaadóan készültek e napra. Örülünk, hogy ezeket a térségünkben lassan hiányszakmákat bemutatták a legkisebbeknek, ezzel is kedvet csinálva a későbbi művelésükre.

Köszönet minden résztvevőnek, a napot felejthetetlenné varázsoló segítőnek!

pályaorientáció2017

Pénteken a Kállai kettős ismert dallama nyitotta meg az első pályaorientációs napot iskolánkban. Két harmadikos diákunk néptánc bemutatóját vidám táncház követte. Majd a 3-4. évfolyamos diákok rendhagyó módon ismerkedhettek meg az egyes szakmák szépségeivel. Lelkes szülők és nagyszülők fogadták el meghívásunkat és tartottak érdekes és színes előadást osztályainknak. Meséltek a pályaválasztásuk körülményeiről, bemutatták a munkájukhoz kapcsolódó eszközöket. A gyerekek megismerhették közelebbről, hogy mivel foglalkozik egy mentőtiszt, ápoló, orvos, védőnő, pap, fodrász, kamionsofőr, népzenész. Az előadók szívesen válaszoltak meg minden kérdést és igyekeztek már most kedvet csinálni saját szakmájukhoz. A délelőttöt Dr. Csiszár Mónika fogorvos fogápolási előadása zárta.

 

Köszönetünket fejezzük ki:

Bartalné Szabó Mónika, Sulománné Tóth Mónika, Bogdán Lajos, Győzőné Bécsi Andrea, Nyisztorné Illés Tímea, Lászlóné Balogh Éva, Palicz Attila, Dr. Kocsis Csilla és Trella Tibor szülőknek.

 

 

Ötödik évfolyamos diákjaink a KÁLLÓ-„fém” Kft.  nagykállói telephelyére tettek látogatást.  Ács László, a kft. ügyvezetője fogadta őket szeretettel. Legelső lépésként ismertette az üzem fő profilját. Elmondta, hogy a nagykállói üzembe a fém lemezek tekercsekben érkeznek, és ők olyan méretre szabják, amilyet a megrendelő kér tőlük. Az első üzemrészben különböző nagyságú és vastagságú fém tekercseket láthattak a gyerekek, melyek több mázsát nyomnak. A fémvágó „olló” úgy szaladt végig a lemezen, mint kés a vajon a gyerekek csodálkozó tekintete előtt. A következő gép egy 6 méter hosszú élhajlító volt, mely a berakott lemezt (akár 8mm vastagságút is) derékszögben hajtott meg. Ezt követően egy kisebb gépet figyelhettek meg diákjaink működés közben: éppen egy ablakpárkányt hajtottak meg ezen a gépen. A hajlítási fokok beállítását is láthatták a gyerekek.

A következő csarnokban megtekinthették a „C” és „Z” szelemenek gyártását és ezek kilyukasztását ovális alakban. A csarnokból kifelé jövet láthattak egy óriási, több tonna teherbírással rendelkező darut, mely síneken mozgatva tudja lerakni vagy megrakni a beérkező kamionokat

A kirándulás emlékére a tulajdonos mindenkit megajándékozott a cég logójával ellátott tollal.

A gyerekek beszélgetéséből kiderült, hogy sok érdekességet láttak, és volt olyan tanuló is, aki ez után az üzemlátogatás után felnőttként szívesen dolgozna majd itt.

 

A 6. évfolyammal a nap folyamán 3 szakterülettel ismerkedtünk meg, és kaptunk betekintést a mindennapokba.

Első programunk a Kormányablak munkájának megtekintése volt.

A Kormányablak vezetője bemutatta a munkájukat. Elmondta, hogy milyen ügyintézésekkel foglalkoznak (nyugdíj, autó-átíratás, igazolványok készítése, útlevél stb.) Megmutatták a diákigazolvány kérelmének folyamatát is.

A sorszámhúzástól kezdve az ügyintézővel való találkozásig, valamint a fotókészítést is kipróbálhatták a gyerekek. Felhívták a figyelmüket az okmányok fontosságára (személyigazolvány, lakcímkártya) és hogy ezek nélkül a dokumentumok nélkül nem tudnak semmilyen ügyintézést lebonyolítani.

 

Második programunk a Simon Autószervíz meglátogatása volt.

A tulajdonos bemutatta a cégét és elmondta, hogy több diákot is tudna alkalmazni akár gyakorlatra vagy teljes állásban is, ha már rendelkezik a szakmunkás bizonyítvánnyal a tanuló. Beszélt a fizetésekről és hogy mennyire hiányszakma az autószerelő, karosszérialakatos vagy a járműfényező. Bemutatta üzemét és megtekinthettük a fényező részlegét is. Megismertük a járműfényezés folyamatát az autó előkészítésétől a festésig.

A gyerekeknek közelebbről megmutatta a fényezőt is, ahol konkrétan a járműfényezés történik. Elmondta, hogy a napjainkban nem kézzel fújják, hanem modernebb eszközöket használnak. Különböző diagnosztikai gépek állnak rendelkezésre egy szerelőnek a hibafeltárásnál is, ezért nagyon fontos, hogy az informatikához is értsenek a tanulók.

 

Harmadik programunk a DESIGNBOX Bútorüzem meglátogatása volt.

Az üzemlátogatásnál teremről-teremre mentünk végig és mutatták meg a gyerekeknek a bútorkészítéshez használatos nagy gépeket. Minden teremben egy-egy gép állt és az azzal kapcsolatos munkafolyamatot láthattuk. Volt szabászgép, nagy teljesítményű porszívó, amit a vágásnál rögtön használnak, lamináló gép és maró gép, ami a bútorlapokba a mintát vágja be. Beszéltek a munkafolyamatokról, megmutatták milyen egyszerű bútorlapból készül egy nagyon szép konyhabútor. Elmondták, hogy a készítésnek milyen fázisai vannak és a végén láthattuk egy kész konyhabútornak az összeszerelését is. Kiemelték a szakemberhiányt, elmondták, hogy sokat túlóráznak, mert kevés a munkaerő, emiatt viszont nagyon jó a fizetés. A szakma előnye, hogy tiszta szakma, szinte mindent a gépek készítenek, az ember sok esetben csak irányít, illetve a végén összeszerel.

 

Iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulói a pályaorientációs nap keretében a helyi középiskolák továbbtanulási kínálatával ismerkedhettek meg.

A program első lépéseként a Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium tájékoztatóját hallhattuk. A korányis diákoktól és intézményvezető-helyettes asszonytól ízelítőt kaptunk a magyar-német két tanítási nyelvű tagozat, a humán-reál osztály, a drámás osztály, az angol nyelvi tagozat, valamint a médiaosztály követelményeiből és a későbbi továbbtanulási lehetőségekről. A beszámolókat a tanulók által készített kisfilmmel egészítették ki, amely gimnázium életét, valamint az iskola büszkeségeit mutatta be. A tájékoztatót színvonalas énekes produkcióval színesítette két drámás diák.

A pályaorientációs nap 7-8. évfolyamos tanulóink számára a Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumában és a Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolájában folytatódott.

A MÁTÉSZALKAI SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolájának pedagógusai és tanulói közreműködésével bepillanthattunk a különböző szakmák fortélyaiba. A szociális gondozó és ápoló szak kabinetjében megfigyelhettük a vérnyomásmérés és a szakszerű újraélesztés technikáját, sőt ez utóbbit gyakorolhatták is diákjaink. A lakatos, hegesztő, bádogos tanulók szaktantermében a fémlemezek megmunkálásának lépéseivel ismerkedtünk. Emlékként lemezből hajtogatott sípot és névre szóló kulcstartó bilétát kaptunk. A pincértanulók különböző alkalmakra gyönyörűen feldíszített terített asztalokkal, csinos formaruhában várták a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat. A szakács képzésben részvevő diákok a most elkészült szaktantermükben finom, frissen sült vajas keksszel vendégeltek meg bennünket. Tanulóink is lelkesen kivették részüket a munkából: gyúrtak, tésztát nyújtottak, a kész kekszeket pedig csokoládémázzal vonták be. A szakmai bemutatók végén tombolasorsoláson vettünk részt, ahol apró ajándéktárgyakat nyertek tanulóink.

A MÁTÉSZALKAI SZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumának pedagógusai és tanulói érdekes programokkal vártak minket. A pedagógia ágazat kreatív kuckójában különböző kis csecsebecséket készíthettünk. Az elkészült ékszereket ajándékként meg is kapták a gyerekek. A turisztika ágazat tanárai és tanulói játékos utazásra és versenyre invitáltak. Élvezetes társasjátékkal készültek az idegenforgalom, az országismeret, a turisztikai nevezetességek és az idegen nyelvi készségek témakörében. A közgazdaság ágazat bemutatóján kiscsoportos játékos feladványokkal találtuk szemben magunkat. Kipróbálhattuk az ügyességünket, a gazdasági életben való jártasságunkat, a bankjegyekkel kapcsolatos ismereteinket, anyanyelvi kommunikációs készségünket. Rövid reklámfilm forgatására is lehetőséget kaptak a csapattagok. A rendészeti és közszolgálati ágazat tanulói önvédelmi bemutatót tartottak, de azt is láthattuk hogyan zajlik egy megbilincselés. A tornateremben diákjaink is kipróbálhatták ügyességüket ingafutásban, függeszkedésben, labdavezetésben.

Valamennyi évfolyam feledhetetlen élményekkel tért haza.